Egy bizonyos kor után egyre több embernél diagnosztizálnak magasvérnyomást, mely gyakran érszűkülettel jár együtt. Éppen ezért fontos a hipertóniás betegek rendszeres nyaki ultrahangos vizsgálata, mely során képet kaphatunk a nyaki erek állapotáról- hiszen amennyiben érszűkület zárja el a véráramlás útját, úgy a probléma könnyen stroke-ot is eredményezhet. Az ultrahangos vizsgálat jelentőségéről dr. Szabó Andreát, az Ultrahang Központ radiológus főorvosát kérdeztük.

 

Ezért veszélyes a magasvérnyomás és az érszűkület

Magasvérnyomásról 140/90 Hgmm feletti értékek esetén beszélünk,melynek nagy veszélye, hogy a tartósan fennálló hipertónia károsítja az ereket, így szívinfarktushoz, illetve stroke-hoz is vezethet. Ekkor ugyanis az erek belső felszínén található endothel rész megsérül, melynek hatására a helyileg termelődő értágító és érösszehúzó anyagok egyensúlya megbomlik, méghozzá úgy, hogy az érösszehúzódás irányába mozdul el a mérleg nyelve. Mindemellett a tartósan megemelkedett értékek rugalmatlanná, merevvé teszik az erek falát, így azok szerkezete átépül, és kialakul az érszűkület. Ez általában a végtagok, illetve a nyak ereit érinti, ám gyakorlatilag a test bármely részén kialakulhat. Fő veszélye az artériás érelzáródás, a végtag elhalása.

Kerülje el a bajt nyaki UH vizsgálattal

A magasvérnyomás érszűkület szempontjából lehet ok és következmény is, így hipertónia esetén fontos a nyaki erek (főleg a carotis) ultrahangos vizsgálata, mely során pontos képet kaphatunk az esetlegesen kialakult érszűkületről, illetve annak mértékéről. Doppler készülékkel ezen felül az erekben áramló vér sebességét és irányát is meghatározhatjuk, így többet tud, mint egy egyszerű UH vizsgálat- mondja dr. Szabó Andrea, az Ultrahang Központ radiológus főorvosa.

Magasvérnyomás betegség esetén azért is bír kiemelt jelentőséggel a nyaki erek vizsgálata, mert a megemelkedett vérnyomás hatására az érelmeszesedést okozó meszes plakkból kisebb-nagyobb darabok válhatnak le, és bekerülve a véráramba könnyen agyi érelzáródást, azaz stroke-ot okozhatnak. Éppen ezért amennyiben érelmeszesedést diagnosztizálnak, úgy a paciensnek minél előbb prevenciós terápiában szükséges részesülnie, így megfelelő gyógyszeres kezeléssel a stroke megelőzhető!

Maga az UH vizsgálat teljesen fájdalommentes, semmiféle előkészültet nem igényel, és nagyjából 15-20 percet vesz csupán igénybe, melynek végén az eredmény azonnal megtudható.