Az ultrahang szó hallatán a szemünk előtt többnyire a vizsgálóasztalon nagy pocakkal fekvő, izgatott kismama képe jelenik meg. A képalkotó vizsgálat felhasználási köre a valóságban azonban a növekvő magzat fejlettségének, és nemének meghatározásánál jóval szélesebb. Az ultrahang diagnosztikáról dr. Szabó Andrea radiológust, az Ultrahangközpont főorvosát kérdeztük.

Hangból képet formál

Az ultrahang, vagy másnéven szonográfia hanghullámok segítségével alkot képet a testben zajló folyamatokról. A módszer lényege, hogy az ultrahang gép által keltett magas frekvenciájú – az emberi fül számára nem hallható - hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről, az így keletkező visszhangot pedig képpé lehet alakítani. A vizsgálattal a lágy szövetek, szervek mérete, alakja és állapota is meghatározható. Az ultrahang felhasználása főként a diagnosztika területén terjedt el, de bizonyos esetekben, például lágyszövet sérüléseknél a panaszok kezelésében is szerepet kap. A vizsgálatokat szonográfus, vagy radiológus végezheti, de a leletek kiértékelése minden esetben a radiológus hatáskörébe tartozó feladat.

A fogantatásban is segíthet


Az ultrahang legismertebb területe valóban a várandóssághoz kapcsolódó vizsgálatok elvégzése. Az ultrahang fontos szerepet kap a terhesség diagnózisában, a magzat fejlődésének nyomon követésében és természetesen a baba nemének megállapításában is. Kevésbé ismert, hogy az ultrahang nemcsak a már létrejött terhesség nyomon követését segíti, de a fogantatás időpontjának meghatározásában is fontos szerepe lehet – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Andrea. Mindenkinél előfordulnak úgynevezett anovulációs ciklusok, amikor nincs peteérés, de a menstruáció ugyanúgy megjelenik. Ha ez többszöri alkalommal is előfordul, az ultrahangos monitorozás segít megállapítani, van-e érett petesejt, vagyis van-e esélye a teherbe esésnek.

A vizsgálatok típusai

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat nem csak a várandósság ideje alatt nyújt segítséget. A kismedencei ultrahang a húgyhólyag, petefészek és méh állapotáról ad képet, férfiaknál a prosztata elváltozások korai felismerését is segíti – mondja az Ultrahangközpont főorvosa. A hasi ultrahang vizsgálat során jól áttekinthető a máj, epe, hasnyálmirigy, vesék, és a lép állapota. Az ultrahang fontos támpontot nyújthat még a főként nők körében gyakori pajzsmirigy elváltozások diagnózisához, de segítséget jelent az ízületi panaszok hátterének feltérképezéséhez is.  Speciálisan a nyaki és a végtagokban lévő erek vizsgálatára használt eszköz a Doppler-ultrahang, mely az erekben áramló vér sebességét és irányát is érzékeli. 

Szerepe a megelőzésben

Az ultrahang fájdalommentesen alkalmazható eszköz a betegségek idejében történő felismerésére. Számos, népbetegségnek is tekinthető elváltozás korai diagnózisához nyújthat segítséget a megadott időközönként ismételt vizsgálat – hangsúlyozza dr. Szabó Andrea. Káros mellékhatása nincs, így annyiszor ismételhető, ahányszor szükséges. A megelőzés céljából történő ultrahangos vizsgálat, az egyes szervek betegségei mellett a daganatos elváltozások korai felismerésében, és az érbetegségek szűrésében is fontos szerepet tölt be.