Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Derítse ki ultrahangos vizsgálattal, mi okozza a bőr alatti csomókat

A bőr alatt kitapintható csomók nagy félelmet kelthetnek, pedig legtöbbször ártalmatlan elváltozásokról van szó.  Lágyrész ultrahang vizsgálattal kiderítheti, milyen típusú problémáról van szó, így a kezelése is mielőbb megkezdődhet. Hogy mi okozhat csomókat, arról dr. Szabó Andrea, az Ultrahang Központ radiológus főorvosa beszélt.

 

Szinte bárhol megjelenthetnek

A bőr alatt kitapintható, elmozdítható kisebb-nagyobb csomók szinte a test bármely részén kialakulhatnak, ám legtöbbször a nyakon, mellen, hónaljban és a lágyrészek környékén fordulnak elő. Általában nagy riadalmat keltenek, hiszen sokan egyből rosszindulatú daganatot sejtenek mögötte. Természetesen az esetek egy részében ez bebizonyosodik, ám gyakran veszélytelen elváltozásról van szó, mellyel meglehet, semmi teendő nincs.

Nem feltétlen rosszindulatú

Még mielőtt bárki is a legrosszabbra gondolna, pedig érdemes tudni, hogy hasonló elváltozásokat számtalan dolog okozhat, és hátterében gyakran ártalmatlan izomcsomók, illetve zsírcsomók állnak. A lágyrész daganatoknak több formája is ismert- ilyen többek között a lipóma, mely a zsírszövet túlburjánzása, a faggyúmirigy kivezető csövének elzáródása miatti atheróma –azaz faggyúdaganat-, de igen gyakoriak a kötőszövet daganatai is. Ezek lehetnek fájdalmas és fájdalmatlan csomók, melyek növekedhetnek és az esetek többségében elmozdíthatóak.

A nyakon és a hónalj területén lévő elváltozások általában a nyirokcsomó(k) megnagyobbodása miatt jönnek létre, amit többen akár egy egyszerű megfázás során is tapasztalhatnak. A megnagyobbodott, többnyire fájdalmas nyirokcsomó a betegség lefolyása után legtöbbször visszahúzódik, bár ez nem törvényszerű. Amennyiben növekedést mutat, fájdalmatlan, illetve 1 cm-nél nagyobb, az lehet gyulladás mellet megjelenő nyirokcsomó megnagyobbodás, de akár rosszindulatú daganat áttéte, továbbá a nyirokrendszer rosszindulatú daganata (limfóma) is, melyeket ultrahanggal el lehet egymástól különíteni. A limfóma korai felismerés esetén az egyik legjobban gyógyítható rosszindulatú daganat típus. A limfómánál ritkább súlyos elváltozás a kötőszövetből kiinduló szarkóma, melynek fő jellegzetessége szabálytalan alakja, valamint az, hogy nem mozdítható el- mondja dr. Szabó Andrea, az Ultrahang Központ radiológus főorvosa.

Ultrahanggal kideríthető a csomó jellege

Hogy kiderüljön, milyen elváltozásokkal is állunk szemben, az lágyrész ultrahanggal megállapítható, mely során képet kaphatunk a bőr alatt kitapintható csomók, a felületes elváltozások és az izmok szerkezetéről- mondja dr. Szabó Andrea, az Ultrahang Központ radiológus főorvosa. Maga az eljárás teljesen fájdalommentes, nem jár semmilyen egészségügyi kockázattal, ráadásul az eredményt azonnal kézhez is kapja. A diagnózis alapján kezelőorvosa dönt a további kezelésekről, mely lehet masszázs, antibiotikumos terápia, a csomó sebészeti kimetszése, de az is elképzelhető, hogy ha nem zavarja, akkor semmi teendője nincs vele. Rosszindulatú daganat gyanúja esetén szövettani mintavétel lehet szükséges!

0 Tovább

Magasvérnyomás esetén a a nyak ultrahangos vizsgálata életmentő lehet

Egy bizonyos kor után egyre több embernél diagnosztizálnak magasvérnyomást, mely gyakran érszűkülettel jár együtt. Éppen ezért fontos a hipertóniás betegek rendszeres nyaki ultrahangos vizsgálata, mely során képet kaphatunk a nyaki erek állapotáról- hiszen amennyiben érszűkület zárja el a véráramlás útját, úgy a probléma könnyen stroke-ot is eredményezhet. Az ultrahangos vizsgálat jelentőségéről dr. Szabó Andreát, az Ultrahang Központ radiológus főorvosát kérdeztük.

 

Ezért veszélyes a magasvérnyomás és az érszűkület

Magasvérnyomásról 140/90 Hgmm feletti értékek esetén beszélünk,melynek nagy veszélye, hogy a tartósan fennálló hipertónia károsítja az ereket, így szívinfarktushoz, illetve stroke-hoz is vezethet. Ekkor ugyanis az erek belső felszínén található endothel rész megsérül, melynek hatására a helyileg termelődő értágító és érösszehúzó anyagok egyensúlya megbomlik, méghozzá úgy, hogy az érösszehúzódás irányába mozdul el a mérleg nyelve. Mindemellett a tartósan megemelkedett értékek rugalmatlanná, merevvé teszik az erek falát, így azok szerkezete átépül, és kialakul az érszűkület. Ez általában a végtagok, illetve a nyak ereit érinti, ám gyakorlatilag a test bármely részén kialakulhat. Fő veszélye az artériás érelzáródás, a végtag elhalása.

Kerülje el a bajt nyaki UH vizsgálattal

A magasvérnyomás érszűkület szempontjából lehet ok és következmény is, így hipertónia esetén fontos a nyaki erek (főleg a carotis) ultrahangos vizsgálata, mely során pontos képet kaphatunk az esetlegesen kialakult érszűkületről, illetve annak mértékéről. Doppler készülékkel ezen felül az erekben áramló vér sebességét és irányát is meghatározhatjuk, így többet tud, mint egy egyszerű UH vizsgálat- mondja dr. Szabó Andrea, az Ultrahang Központ radiológus főorvosa.

Magasvérnyomás betegség esetén azért is bír kiemelt jelentőséggel a nyaki erek vizsgálata, mert a megemelkedett vérnyomás hatására az érelmeszesedést okozó meszes plakkból kisebb-nagyobb darabok válhatnak le, és bekerülve a véráramba könnyen agyi érelzáródást, azaz stroke-ot okozhatnak. Éppen ezért amennyiben érelmeszesedést diagnosztizálnak, úgy a paciensnek minél előbb prevenciós terápiában szükséges részesülnie, így megfelelő gyógyszeres kezeléssel a stroke megelőzhető!

Maga az UH vizsgálat teljesen fájdalommentes, semmiféle előkészültet nem igényel, és nagyjából 15-20 percet vesz csupán igénybe, melynek végén az eredmény azonnal megtudható.

0 Tovább

Mi mindenre deríthet fényt az ultrahangos vizsgálat?


Az ultrahang szó hallatán a szemünk előtt többnyire a vizsgálóasztalon nagy pocakkal fekvő, izgatott kismama képe jelenik meg. A képalkotó vizsgálat felhasználási köre a valóságban azonban a növekvő magzat fejlettségének, és nemének meghatározásánál jóval szélesebb. Az ultrahang diagnosztikáról dr. Szabó Andrea radiológust, az Ultrahangközpont főorvosát kérdeztük.

Hangból képet formál

Az ultrahang, vagy másnéven szonográfia hanghullámok segítségével alkot képet a testben zajló folyamatokról. A módszer lényege, hogy az ultrahang gép által keltett magas frekvenciájú – az emberi fül számára nem hallható - hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről, az így keletkező visszhangot pedig képpé lehet alakítani. A vizsgálattal a lágy szövetek, szervek mérete, alakja és állapota is meghatározható. Az ultrahang felhasználása főként a diagnosztika területén terjedt el, de bizonyos esetekben, például lágyszövet sérüléseknél a panaszok kezelésében is szerepet kap. A vizsgálatokat szonográfus, vagy radiológus végezheti, de a leletek kiértékelése minden esetben a radiológus hatáskörébe tartozó feladat.

A fogantatásban is segíthet


Az ultrahang legismertebb területe valóban a várandóssághoz kapcsolódó vizsgálatok elvégzése. Az ultrahang fontos szerepet kap a terhesség diagnózisában, a magzat fejlődésének nyomon követésében és természetesen a baba nemének megállapításában is. Kevésbé ismert, hogy az ultrahang nemcsak a már létrejött terhesség nyomon követését segíti, de a fogantatás időpontjának meghatározásában is fontos szerepe lehet – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Andrea. Mindenkinél előfordulnak úgynevezett anovulációs ciklusok, amikor nincs peteérés, de a menstruáció ugyanúgy megjelenik. Ha ez többszöri alkalommal is előfordul, az ultrahangos monitorozás segít megállapítani, van-e érett petesejt, vagyis van-e esélye a teherbe esésnek.

A vizsgálatok típusai

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat nem csak a várandósság ideje alatt nyújt segítséget. A kismedencei ultrahang a húgyhólyag, petefészek és méh állapotáról ad képet, férfiaknál a prosztata elváltozások korai felismerését is segíti – mondja az Ultrahangközpont főorvosa. A hasi ultrahang vizsgálat során jól áttekinthető a máj, epe, hasnyálmirigy, vesék, és a lép állapota. Az ultrahang fontos támpontot nyújthat még a főként nők körében gyakori pajzsmirigy elváltozások diagnózisához, de segítséget jelent az ízületi panaszok hátterének feltérképezéséhez is.  Speciálisan a nyaki és a végtagokban lévő erek vizsgálatára használt eszköz a Doppler-ultrahang, mely az erekben áramló vér sebességét és irányát is érzékeli. 

Szerepe a megelőzésben

Az ultrahang fájdalommentesen alkalmazható eszköz a betegségek idejében történő felismerésére. Számos, népbetegségnek is tekinthető elváltozás korai diagnózisához nyújthat segítséget a megadott időközönként ismételt vizsgálat – hangsúlyozza dr. Szabó Andrea. Káros mellékhatása nincs, így annyiszor ismételhető, ahányszor szükséges. A megelőzés céljából történő ultrahangos vizsgálat, az egyes szervek betegségei mellett a daganatos elváltozások korai felismerésében, és az érbetegségek szűrésében is fontos szerepet tölt be.

0 Tovább

ultrahang

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek