Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ultrahangos vizsgálattal kideríthető, mi okozza nyelési nehézségeit

A nyelési nehézség és a gombócérzés a torokban viszonylag gyakori tünet, melyet okozhat stressz, de akár torokgyulladás is. Azonban ha a panasz nem múlik, akkor az a pajzsmirigy megnagyobbodására, illetve a rajta kialakult göbökre is utalhat. Hogy miként lehet megbizonyosodni a problémáról, arról dr. Zsiga Györgyöt, az Ultrahang Központ radiológusát kérdeztük.

 

Pajzsmirigy megnagyobbodása, göbösödése

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található pillangóalakú szerv, ami fontos hormontermelő mirigy lévén szinte az egész szervezet működésére komoly hatással van. Mivel Magyarország jódhiányos terület, így a pajzsmirigy zavarai rengeteg embert érintenek. A leggyakoribb problémát a pajzsmirigy megnagyobbodása jelenti (strúma), hiszen csakis megfelelő mennyiségű jód jelenlétében képes a tökéletes hormontermelésre, így ha valakinél hiány alakul ki, úgy a szerv kompenzálásként megnagyobbodik, aminek akár szabad szemmel is látható jelei vannak (bár nem minden esetben).  Ekkor még nem feltétlenül alakul ki pajzsmirigyzavar (pl. alulműködés), ám előre jelezheti, hogy hiba van a rendszerben.

Gyakori probléma a strúmán túl a pajzsmirigyen kialakuló göbök is, melyek egészen aprók is lehetnek, így nem mindig járnak figyelemfelkeltő tünetekkel, vérkép eltérésekkel (ám van, hogy a göb pajzsmirigyzavart idéz elő, így laborvizsgálat is szükségessé válhat)

 A göbök vizsgálata kiemelten fontos, ugyanis van, hogy rosszindulatúvá fejlődnek, így rendszeresen ellenőrizni szükséges őket.  Többféleképpen osztályozhatók, radiológiailag, ill. izotóp diagnosztika szempontjából (pl. izotóp dg-t tekintve 2 típusba sorolhatóak: meleg és hideg göbök). Az előbbiek pajzsmirigy túlműködést okozhatnak, míg a hideg típusúak akár  rosszindulatú daganattá fejlődhetnek - magyarázza dr. Zsiga György, az Ultrahang Központ radiológusa.

Pajzsmirigy megnagyobbodásra, göbösödésre utaló tünetek

·    nyelési nehézségUltrahangközpont - pajzsmirígy ultrahang

·    gombócérzés a torokban

·    pajzsmirigy/csomó tapinthatósága a nyakon

·    mélyebb, rekedtesebb hang

Ultrahanggal a biztos diagnózisért

Panaszok esetén vér és a fizikális vizsgálaton túl szükség van apajzsmirigy ultrahangos ellenőrzésre is, mivel csakis így kaphatunk biztos képet a pajzsmirigy állapotáról, hiszen meglehet, hogy az elváltozások mélyebben helyezkednek el, amiket lehetetlen kitapintani. Ezáltal meghatározásra kerülhet a göbök pontos mérete, száma, valamint a pajzsmirigy megnagyobbodás mértéke. Emellett szükség lehet még izotópos vizsgálatra is, ami arra ad választ, hogy hideg vagy meleg göbbel állunk szemben.

Maga az ultrahangos ellenőrzés nem csak fájdalommentes, de gyorsan el is végezhető, nem igényel előkészületet, ráadásul alkalmas arra is, hogy a segítségével vékonytű biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat jó vagy rosszindulatúságát. A kezelés szempontjából az idejében felismert elváltozások az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel hatékonyan orvosolhatóak, és csak ritkán van szükség műtétre.

0 Tovább

Hasi szűréssel megtudhatja, van-e gond a baba pocakjában

A csecsemő-és gyermekkori ultrahangos szűrésre egyre nagyobb igény van napjainkban, hiszen segítségével lehetőség van már a korai fázisban észrevenni az esetleges fejlődési rendellenességeket, mielőtt még azok komoly tüneteket vagy visszafordíthatatlan károkat okoznának. Dr. Kövi Rita, az Ultrahang Központ gyermek radiológusa a gyermek hasi ultrahang jelentőségét ismerteti.

A csecsemők hasi szűrése

csecsemők hasi szűrése lehetővé teszi, hogy a hasüregben lévő szervek állapotáról pontos képet kapjunk. A vizsgálat alkalmával kiemelt figyelmet kell fordítani a vesékre, a gyomorra, a májra, a lépre, húgyutakra, epeutakra, hasnyálmirigyre, mivel problémájuk a későbbiekben komoly gondokat eredményezhet, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Ezek melletthasi ultrahang szűréssel a le nem szállt herék helyzete is meghatározható, továbbá panaszok esetén az esetleges betegségek jelenléte is. Éppen ezért az ultrahangos vizsgálat szűrésben és a diagnosztikában is nagy jelentőséggel bír. A fejlődési rendellenességek jelenlétéről nem csupán a mielőbbi kezelés miatt érdemes tudomást szerezni –hiszen vannak olyanok is, melyekkel különösebb terápia nélkül is lehet élni - de fontos az is, hogy az illető tudjon a gondról. Ilyen probléma például az, ha a kisgyermeknél csupán egy vese alakult ki, mivel annak ellenére, hogy tünetmentesen lehet vele élni, a vesét érintő bizonyos betegségeknél (pl. vesekövesség), vagy pl. baleset után fontos, hogy tisztában legyen ezzel a beteg- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahang Központ gyermek radiológusa.

Zárja ki a komolyabb problémákat bélrendszeri panaszok esetén

Szinte nincs is olyan kisgyermek, aki olykor ne bukna, ne hányna, vagy ne fájna a hasa. Ezek legtöbbször ártalmatlan tünetek, ám előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a panaszok mögött. Ez enyhébb esetben lehet ételintolerancia, fertőzés, de akár bélgyulladás, epekövesség, reflux, vagy a gyomorszáj szűkülete is. Ez utóbbi idejében történő felismerése igen jelentős, hiszen minél előbbi sebészeti beavatkozást igényel! A betegség leggyakrabban a 3-6 hetes fiúknál szokott előfordulni, melynek jellegzetes tünete, hogy a baba az étkezést követő fél órán belül hány (leginkább sugárban), nagyobbat bukik, fokozott az étvágya és csökken a testsúlya. Ekkor a gyomorkimenetnél lévő izomzat megvastagszik, így az étel nem tud a vékonybélbe jutni. A rendellenesség egyedül műtéti úton orvosolható, ám jó hír, hogy ez rutin beavatkozásnak számít, és utána teljes értékű életet lehet élni!

Fájdalommentes és nem megterhelő

Maga a has ultrahangos vizsgálata teljes egészében fájdalommentes, és nem jár semmiféle sugárterheléssel, hiszen az ultrahang hanghullámok segítségével alkot képet a testben zajló folyamatokról. Az eljárás során a gép vizsgálófején lévő különleges, piezoelektromos kristályszemcsék magas frekvenciájú hanghullámokat (1-13 MHz) generálnak, melyek visszaverődnek a belső szervekről, és a keletkező visszhangot a fejhez csatlakoztatott számítógép azonnal képpé alakítja.

0 Tovább

Hogyan zajlik a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata?

A fájdalmatlan, kellemetlen mellékhatásokat nem okozó vizsgálatról dr. Szabó Andrea, az Ultrahang Központ radiológus főorvosa nyilatkozott.

Mikor kerül sor a vizsgálatra?

Pajzsmirigy ultrahangra rendszerint két okból jönnek a betegek. Az első csoportba tartoznak azok, akik túl vannak az endokrinológussal történt konzultáción, a kezelőorvos javaslatára végeztetik el a vizsgálatot azért, hogy a laboreredményeket az ultrahangon mért adatokkal kiegészítve szülessen meg a diagnózis. A betegek másik csoportja, akinél a családban előfordult pajzsmirigybetegség, vagy a már észlelt – egy megnagyobbodott pajzsmirigy esetében akár - tapintható elváltozások, tünetek kapcsán önmagukat is szeretnék megnyugtatni az évente-félévente ismételt vizsgálatokkal.

Mit mutat az ultrahang?

Az ultrahang kiváló eszköz arra, hogy a pajzsmirigy legkisebb változásait is lekövessük: segítségével pontosan meg tudjuk határozni a pajzsmirigy méretét, alakját és szerkezetét. Észlelhetők az esetleges göbös elváltozások, ciszták, gyulladásos folyamatok is. Ha az eredmények alapján szükségessé válik, az ultrahang segítségével végezzük el a biopsziát is. A képalkotó eljárás segítségével követjük nyomon a tű helyzetét a pajzsmirigy szövetéből történő mintavétel során.

Mi történik a vizsgálat közben?

Nem szükséges külön felkészülni, a páciensektől csak az ékszerek eltávolítását kérjük a fül- és a nyak területéről – mondja az Ultrahang Központ főorvosa. A ruházat megóvásának érdekében a vizsgálat felsőruházat nélkül zajlik, a vállakra papírtörölközőt terítünk, amivel a vizsgálat végén a felesleges zselé eltávolítható. A beteg hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, majd a vizsgálófej lassú mozgatásának segítségével tekintjük át a pajzsmirigyet és a nyaki nyirokcsomókat is. Az ultrahang lehetőséget biztosít bizonyos részletek felnagyítására, a kép kimerevítésére és nyomtatására is. A teljes vizsgálat átlagosan 20 percet vesz igénybe.

Mihez kezdünk a leletekkel?

A leleteket bármilyen eltérés esetén endokrinológus szakorvosnak kell bemutatni, a további vizsgálatok irányát ő határozza meg. Előfordulhat, hogy az ultrahang nem mutat eltéréseket, a beteg mégis rosszul érzi magát. A pajzsmirigybetegség tünetei nagyon szerteágazóak lehetnek – magyarázza dr. Szabó Andrea. A fáradtság, az idegesség, a látszólag ok nélküli fogyás, vagy hízás, a meddőség, vetélések, a hajhullás hátterében más elváltozás is állhat, ilyenkor a vizsgálódást is más irányban kell folytatni.

 

0 Tovább

ultrahang

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek